Ukrayna, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumartesi günü Belarus’ta taktik nükleer silahlar konuşlandırmaya hazırlandığını söylemesinin ardından yankılar devam ediyor.
Ukrayna BM’yi acil toplantıya çağırdı
Ukrayna, Rusya’nın Belarus’ta taktik nükleer silah konuşlandırma planını kınadı ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya’nın bu hamlesi “yeni bir provokatif adım” olarak nitelendirilirken, Moskova’nın “uluslararası güvenlik sistemini tamamen tehlikeye attığı” vurgulandı.
Açıklamada, “Rusya, nükleer silahları bir tehdit ve aşağılama aracı olarak değil, bir caydırıcılık ve savaşı önleme aracı olarak sorumlu bir şekilde himaye etme konusundaki kronik yeteneğini bir kez daha gösterdi” denildi.
Ukrayna, Güvenlik Konseyi’nin toplanmasını talep ederek G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği’nden (AB), Rusya’nın nükleer silahlarını kabul etmesi durumunda bunun sonuçları konusunda Beyaz Rusya’yı uyarmalarını istedi.
NATO’dan Rusya’ya kınama
NATO, Putin’in açıklamasını kınadı. İttifaktan yapılan açıklamada, Rusya’nın Belarus’ta taktik nükleer silah konuşlandırma planını “tehlikeli ve sorumsuz” olarak nitelendirdi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Batılı müttefiklerin “Rusya’nın nükleer duruşunda, duruşlarını değiştirmelerine neden olacak bir değişikliği henüz görmediklerini” söyledi.
Ne oldu?
Putin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını ihlal etmeyeceğini söyleyerek Belarus’ta taktik nükleer silahlar konuşlandırmaya hazırlandığını söyledi.
ABD, Rusya’nın açıklamasına temkinli yaklaştı. Üst düzey bir ABD yetkilisi, Moskova’nın nükleer silah kullanacağına dair rastgele bir belirti olmadığını söyledi.
Putin, taktik nükleer silahların Belarus’a konuşlandırılmasını ABD’nin Avrupa’da nükleer silah konuşlandırmasıyla karşılaştırdı ve Rusya’nın silahların kontrolünü Belarus’a vermeyeceğini söyledi.
Rusya, Belarus’ta nükleer silah konuşlandırırsa, Rusya 1990’ların ortalarından bu yana ilk kez yurtdışında bu tür silahları konuşlandırmış olacak.
Gerginlik tırmanıyor
Ukrayna Savaşı’ndaki gerilim, Batılı ülkelerin Kiev’e silah göndermesiyle tırmanıyor. Moskova ayrıca Ukrayna’nın askeri silahsızlandırılması söyleminden komşu ülkede Batılı ülkelerle topyekun mücadele söylemine kaymaya başladı.
Taktik nükleer silahlar, büyük şehirleri yok etmek için değil, savaş alanında belirli taktik kazanımlar elde etmek için kullanılır. Rusya’nın sahip olduğu silah sayısı bilinmiyor.
Reuters, AFP/SSB, AK